Darshan Logo head10

A mudrák eredete

A mudra szanszkrit szó, pecsétet, szimbólumot jelent. 5000 éve született a hindu jógarendszerek / hatha-jóga, kundalini-jóga, tantra-jóga / módszereként. Később a buddhista irányzatok is használták szertartásaik, rítusaik, beavatások alkalmával.
A keleti kultúrák istenábrázolásában az egyes istenek, a feladatuknak, tulajdonságuknak, hatalmuknak, erényeiknek megfelelő kéztartást veszik fel. Az indiaiak hitték, hogy ha felveszik egy istenük kéztartását, azzal megszerezhetik a hatalmát, és ezáltal élő istenné változhatnak. A jóga gyakorló orvosai a mudrák segítségével a testtartások során felgyülemlett energiát összpontosítják és meditációban a megfelelő szervhez vezetik. Minden mudra a szervnek megfelelő mantrával együtt fejti ki hatását.


gyógyító kéztartások 1


A tantra gyakorlói olyan mudrákat fejlesztettek ki, amelyek szexuális szertartásaikon a hím és női nemi szervet szimbolizálták, valamint felébresztették a gerinc alapjánál nyugvó kundalini energiát.
A buddhista szerzetesek szerint a mudrák finomenergiákat összpontosítanak a kézben és a felvett szimbólumon /kéztartáson /keresztül égi tanításokat közvetítenek, s pszichikai védelemmel ruházzák fel a gyakorlatot végzőt. A mudrák nemcsak belső érzéseket fejeznek ki, hanem maguk is különböző lelki minőségeket alakítanak ki. A mudrák a meditáció különböző pillanatait, minőségét és mélységét is segítik. A buddhisták a mudrákat mantrákkal és mandalák megjelenítésével együtt hajtják végre. Doktrínáik szerint a mudra, mantra, mandala képviseli a testet, a beszédet és az elmét.
Késmárki László: Gyógyító kéztartások 2012. ANKH KIADÓ
http://bookline.hu/product/home.action?_v=Kesmarki_Laszlo_Gyogyito_keztartasok&id=113497&type=22