Darshan Logo head7

Hangfürdő-Hangterápia

"A rezonancia az, amitől együtt van a világ” - Goethe

 Ezzel az ismertetővel az eddigi munkám során általam tanultakat és tapasztaltakat szeretném megosztani. Több mint másfél éve dolgozom Peter Hess hangtálakkal egyéni, illetve csoportos foglalkozások keretében. Budapesten Radnai Zsuzsától, a németországi Peter Hess Akadémia hivatalos képviselőjétől tanultam a Peter Hess módszert, amit azóta is alkalmazok. A hangtálak világa, hatása, és hitelessége annyira magával ragadott, hogy tovább képeztem magam Balla Tibornál, aki a tibeti, és nepáli tálak használatára tanított. A két módszer sok vonatkozásban különbözik, ám a hatás mindkettőnél rendkívüli. Később részt vettem a Peter Hess Akadémia hangfürdő kurzusán, ahol rengeteg gyakorlati tudnivalót sajátítottam el ezzel kapcsolatban.

A kvantumfizika és kronobiológia legújabb kutatásai szerint bizonyított tény, miszerint minden elemi részecskét, így az emberi testet alkotó sejteket is elektromágneses rezgésmező vesz körül. Kémia reakcióknál alapvetően nem az anyagi részecske, hanem az azt körülvevő mezők reagálnak egymással.

Mint vaisnava teológus, tanulmányaim során sokat olvastam a Nada Brahman, vagyis a világhang által bekövetkezett teremtésről, de ugyanígy a keresztény kultúrkörben létező Ige, vagyis hang által teremtett világnézet is ide tartozik. Mind a teológiai, mind pedig a tudományos megközelítés ismereteire támaszkodva a betegséget és egészséget egyfajta rezgés, rezonancia jelenségként értelmezhetjük. Minél inkább harmóniában élünk környezetünkkel és embertársainkkal, annál jobban érezzük magunkat, bioritmusaink összhangban vannak.

Manapság a stressz okozta gondok, kétségek miatt könnyen elveszíthetjük rezgő képességünket, így szervezetünk egyensúlyából kibillenve megbetegedhet. A rezonancia alapvető fizikai jelenség, kialakulásakor a rezgések erősíthetik, vagy gyengíthetik egymást, ez alapján beszélhetünk harmónia vagy disszonancia kialakulásáról, melyet rezonancia terápiás kísérletekkel igazoltak. A hangrezgések ezért fizikai és érzelmi rezonancia kínálatot jelentenek az emberek számára.

 Hangfürdő során a levegőt, mint a hangrezgések közvetítő közegét használjuk fel, mely a fülön keresztül az agyba jut további feldolgozásra. A legtöbb ember már az első alkalommal gyorsan, mély ellazulást ér el, mely alatt egy bizonyos tudatállapotot értünk. Az enyhe transz állapot, ami a hangfürdő/hangmasszázs során kialakul, lehetővé teszi a hasznos tudatalatti tartalmakhoz való hozzáférést, hogy belső hangunkat meghallva közelebb kerüljünk önmagunk és ezáltal mások meghallásához is.

A hangfürdő és hangmasszázs elsősorban a lazítást szolgálja, nem helyettesít semmilyen orvosi vagy terápiás kezelést. Kényelmesen elhelyezkedve pihenünk, míg a hangtálak dolgoznak, létrehozva egy mély relaxációs állapotot, helyreállítva sejtjeink ideális rezgéstartományát segítve ezzel az önregenerációs folyamatok optimális működését.

A csoportos hangfürdő remek lehetőség a feltöltődésre, regenerálódásra, meditációra. Pozitívan hat a stressz feldolgozására, erősíti az immunrendszert, támogatja a gyógyulási folyamatokat. Már az első élmény meghatározó lehet azok számára, akik kipróbálják, és tapasztalatom szerint mélyen érinti a résztvevőket. A hangfürdők után lehetőség van az élmények megbeszélésére, megosztására is.

Második otthonomban, Spanyolországban szintén alkalmazom a hangtálakat, a nemzetközi közegnek köszönhetően számos spanyol, angol, lengyel, norvég barátom és ismerősöm elismerően nyilatkozik a tálak csodálatos hatásáról. Ugyanitt egy angol barátom jóga stúdiójában rendszeresen tartok hangfürdőt a kint töltött idő alatt.

Jelenleg Peter Hess terápiás tálakkal, fen gonggal, és tibeti csakra tálakkal dolgozom az egyéni, és csoportos foglalkozások alkalmával is. A holisztikus szemlélet, és a filozófia számomra elengedhetetlen, ezért vaisnava teológiát tanultam a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. Elkötelezett jógagyakorló vagyok, harmadik éve az Iyengar módszer szerint egyéni órákon jógázom, mellette pedig heti kétszer a hatha jógát gyakorolom. Próbálom egyre szélesebb körben megismerni, és alkalmazni a komplementer medicinákat, ezért rendszeresen látogatok különböző kurzusokat, tanfolyamokat, előadásokat.

2014. március-június: Peter Hess Akadémia

2014. május-június: Clear Nature Kft. Ayurveda komplex masszázs

2014. november-december: Balla Hangterápia

2015. január: Young Living Raindrop technic

2015. február: Peter Hess hangfürdő továbbképzés 

2015. június: R.A.I. Reiki Grad 1. Dr. Gubacsi Attila

 

Folyamatban lévő képzések:

Access Bar

Zendoin japán tartásjavító és gerincterápiás jógaoktató Horváth Ádám

 

Máthé Hajnal 0670/421-9118, mathe.haynal@gmail.com

https://www.facebook.com/hajnal.mathe