Darshan Logo head10

Jóga 50 év felett

A középkorosztálynak szóló órán az életkori sajátosságokat figyelembe véve állítjuk össze a mozgássorozatokat. A lágyabb de precíz kivitelezés és a relaxáció által a bemerevedett izmok, izületek blokkjait oldjuk, segítve ezzel a könnyű testérzet létrejöttét. A belső szervek egészségben tartását segítő ászanák a mentális harmóniát is segítik fenntartani illetve visszaszerezni.

Ajánlóként álljon itt B. K. S. Iyengar mester gondolata nem csak az idősödő korúak számára.

Részlet B. K. S. Iyengar: A jóga fája című könyvéből (1998.)

"Talán ötven - vagy hatvan éves vagy már, és felteszed magadban a kérdést, hogy nem késő-e elkezdeni a gyakorlás. Az elméd egy része azt mondja, "szeretnék belevágni". Egy másik része viszont tétovázik.
Vajon ez elmének melyik része teszi ezt?
Talán a félelem.
És mi kelti ezt a félelmet? 
Az elme három trükköt játszik velünk. Egyik része bele akar vágni, egyik része szeretne tépelődni, egy harmadik pedig félelmet kelt. Ugyanaz az elme okozza mindhárom állapotot. A törzse ugyanaz, de sok-sok ága van a fának. Az elme ugyanaz, de az elme tartalma ellentmondásos. Az emlékezeted is rászed: erős reakcióival nem ad esélyt az értelemnek, hogy gondolkozzon.

Miért van oda egy öreg ember a szexért? Az évek miért nem térítették észhez? Ha lát egy fiatal lányt, a gondolatai rögtön vándorolni kezdenek, bár talán már nincs is kellő fizikai kapacitása.
Milyen elmeállapot jellemzi?Valószínű, hogy meg akarja szerezni a lányt. De kérd csak meg, hogy jógázzon egy kicsit vagy tegyen valamit az egészsége fenntartása érdekében. "Ó én már túl öreg vagyok" - ezt fogja válaszolni. Vagyis az elme teremtő és pusztító is egyaránt. Egyfelől érted munkálkodik, másfelől viszont tönkre is tesz téged. Tudatnod kell az elméd pusztító részével, hogy maradjon csendben- akkor tanulni fogsz.

Mindannyian nagyon jók vagyunk a rossz dolgok kiélésében. Az életkort ilyenkor nem tekintjük akadálynak. A jó dolgok elkezdésében viszont számít az életkor. Ez mindig meglep engem. Én azt mondom, hogy a jó dolgok kiaknázását kellene megtanulni. Azt állítjátok, hogy a tudat az anyag fölött áll, de mikor alkalmazzátok ezt? Most rögtön bele kell merülnünk. Azok, akik értik az életet és a halált, tudják ezt. Mi azonban sem nem úszunk, sem nem süllyedünk, hanem valahol a kettő között vagyunk. Az élet úszás, a halál süllyedés. Ha tudatában vagyunk e kettőnek, akkor nincs félelem. Ha azonban nem akarunk tudni róluk, a félelem megjelenik. 
De miért ne nézzek szembe boldogan a halállal? A félelem azt mondja, hogy az öregedéssel egyre több lesz a betegség és a szenvedés csak fokozódik. Az elméd azt mondja, hogy jobb lett volna korábban elkezdeni jógázni, vagy hogy jobb lett volna folytatni és nem abbahagyni fiatalon. Most azt gondolod, hogy túl öreg vagy, és talán már túl késő, ezért tétovázol. Sokkal jobb egyszerűen csak elkezdeni, fenntartani a gyakorlás szabályos ritmusát.

 Egy bizonyos kortól a test hanyatlani kezd és ha nem teszel semmit , akkor nem biztosítod a megfelelő vérutánpótlást azokon a területeken, amelyek korábban optimálisan el voltak látva. Az ászanák gyakorlása által a vér táplálhatja a test végtagjait és a belső szerveket, így a sejtek egészségesek maradnak. De ha azt mondod, "nem, öreg vagyok már", a vérkeringés természetesen visszaesik.
Ha nincs eső, jön az aszály és az éhínség; ha nem jógázol - ha nem öntözöd a tested -, akkor, amikor gyógyíthatatlan betegségek formájában a testedre szárazság és éhínség köszönt, te nem teszel mást, mint hogy elfogadod ezeket, és felkészülsz a halálra. 
Miért engednéd meg az aszály megjelenését, ha módod van megöntözni a testet? Ha végkép nem lennél rá képes, az megint más lenne. De ha tudsz öntözni, akkor azt biztosan meg is kell tenned. Ha elmulasztod, azzal lehetővé teszed, hogy a támadó erők felbuzduljanak, a védekező erők pedig megcsappanjanak. A betegség a támadó erő, a belső energia pedig a védekező erő. Ahogy öregszünk, a védekező energia egyre csökken, míg a támadó erők erősödnek. Egy jógát gyakorló test olyan, mint egy erőd, amely fenntartja a védekező erőt, így a betegségként megjelenő támadó erők nem képesek belépni a bőrön keresztül. Melyiket részesíted előnyben? A jóga segít fenntartani a védekezés optimális erejét, ami nem más, mint az egészség.

Mindenki gyakorolhatja a jógát. Belgium királynője nyolcvanhat éves korában kezdte el a fejenállás gyakorlását. Semmi baja nem esett. Remélem senki sem érti félre amit mondok. Gyakorolhatsz, de gyakorolj megfontoltan, ismerve saját határaidat! Ha másolni próbálsz engem, természetesen szenvedni fogsz, mert én már fél évszázada gyakorlok. Várnod kell, amíg eléred ezt a szintet. A jógát nem lehet siettetni. "

Riport az 50 év fölötti jógáról