Portré: Bencze Attila Iyengar jóga oktató

Bencze Attila oktatótársunk a 3 éves képzés zárásaként 2017. július 8-án ‘Introductory 2.’ szintű gyakorlati vizsgát tett a IV. Magyar Iyengar Jóga Oktatóképzőn, és ezzel hivatalosan is okleveles Iyengar jóga oktató lett. Az Iyengar metódusról, inspirációról, mélypontokról beszélgettünk Attilával.

D: Hogyan ismerkedtél meg a jógával?

B.A.: Mikor ez első Iyengar órán részt vettem, már több éve aktívan kerestem azt a metódust, amely tradícionális alapokon tud progresszív lenni, jól látható struktúrában dolgozhat a gyakorló (tiszta merre tud tovább fejlődni) és amelyet élethosszig lehet gyakorolni (Iyengar 95 évesen is napi több órát gyakorolt ászanákat..).
Shaolin Kung-fuban (kínai harci művészet) nőttem fel, ezért a mozgás mellett a spiritualitás is fontos volt.
Az Iyengar jógát egy korábbi Kung-fu tanárom ajánlotta.

 

D: Mi vezetett el oda, hogy oktatóvá válj?

B. A.: Úgy gondolom, az Iyengar jóga átadása a legtisztább értelemben vett ‘SZOLGÁLAT’. Iyengar mester módszere felbecsülhetetlen érték, ezt ápolni privilégium.

Így kimondva talán kicsit drámaian hangzik, de valóban ezt érzem.
🙂

 

D: Miért pont az Iyengar irányzatot választottad?

B.A.: Az első órán eldőlt bennem, hogy itt van dolgom. Annyira gyakorlatias a metódus, most is minden nap rácsodálkozom, mennyire tisztulnak az ok-okozati összefüggések, ahogy a gyakorlás fejlődik. Mindig van tovább!
Eddig egy módszerben sem éltem meg ilyen belső egyensúlyt. Egy edzés jellemzően vagy nagyon felpörgetett, vagy nagyon kifárasztott. Itt minden egyes lélegzetvétellel a középpont felé halad a gyakorló. Hajlamos vagyok túlgondolkodni, túlcsinálni mindent amibe fogok, így nekem létkérdés az egyensúly, a csendesség.

Több apróbb-nagyobb sportsérülés után a biztonságos gyakorlás is fontos pont volt, ami az Iyengar módszernek egyfajta védjegye.

 

D: Volt-e mélypont a 3 éves képzés alatt?

B.A.: Számos. 🙂

A fizikai korlátok tologatását alapvetően élvezem; viszont a módszer felépítése okán az integrációt nem lehet megúszni: a belső ébredés, saját magunkkal szembenézés, régi megoldatlan életfeladatok leporolása a folyamat szerves része. Ezek nem egyszerű menetek.. de nyilván van egyfajta szépség is a fájdalmas gócok feloldásában, és végül is előre vitt minden amit az elmúlt három évben kaptunk.

 

D: Milyen élmény volt a vizsga?

B.A.: Egészen feltöltött a vizsga, minden gyakorlónak csak javasolni tudom, hogy vegyen részt egyszer, akár mint “próbababa” akin a tanítást bemutatják a vizsgázók. Igazán inspiráló, mikor 4 sokat tapasztalt, több évtizedes gyakorlattal bíró Senior oktató figyeli minden rezzenésedet és ad visszajelzést a munkádról.

 

D: Mik a további terveid a jógaoktatás kapcsán?

B.A.: Az Introductory 2. vizsga valójában “csak” egy beugró, itt indul az igazán kemény munka. Azt tanították nekünk Kung-fuban, hogy az első tíz év az alapozás, utána már lehet fejlődni, ez úgy gondolom, minden komolyabb tradícióra igaz (a szépsége ennek viszont az, hogy menet közben is minden nap jönnek sikerélmények, felismerések).

A tervek: sok-sok gyakorlás, tanulni hazai és külföldi oktatóktól, előrehaladni a metódusban. Nem is a különböző diplomákért érdemes hajtani, hanem a mélyebb megélésekért és a sok-sok tudásért, amit tovább tudunk adni és amivel csiszolhatok magamon. Bálinttal és a tanárainkkal 2015-ben megjártuk Indiát és tanulhattunk Geeta Iyengartól is egy hétig, erről most is csak könnyek között tudok beszélni. 2017. októberében újra kimegyünk Indiába, egy hónapot töltünk a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban, most talán Guruji fiának, Prashant Iyengarnak is bejutunk néhány órájára. Az ő elhivatottságuk egészen kivételes, szeretnénk néhány évente kilátogatni az Intézetbe és látni, hogyan fejlődik a metódus a forrásnál..

 

D: Civilben mivel foglalkozol?

B.A.: 7 évig a MiniCRM nevű magyar tech startupnál voltam CRM tanácsadó. Egy kicsi, de szuper-elhivatott csapatban dolgoztam: üzleti folyamatokat kellett elég rövid idő alatt átlátni/kialakítani az ügyfeleknél egy mára piacvezető ügyfélkezelő rendszerrel. Egyszerre kellett nagyon rugalmasnak és szigorúnak lenni (kicsit, mint egy jó tanárnak). Egy olyan progresszív szemléletet tanultam meg ott, ami szinte predesztinált a jógára, Barazsy Ákos és Leskó Norbi, akkori vezetőim igazi jógik (bár ezt ők valószínűleg nem sejtik).

Azóta keresem az egyensúlyt a belső és a külső, a jóga és az anyagi világ között, ahogy legtöbben tesszük..

D: Jut-e időd a jóga és munkád mellett másra? Mivel foglalkozol szívesen?

B.A.: Kapcsolódni szeretek: az Iyengar közösségben és a tágabb jógás társadalomban egyre több olyan gyakorlót ismerek meg, akivel az értékrendünk azonos vagy nagyon rokon. 
Azt mondják, annak az öt embernek az ‘átlaga’ vagy, akivel a legtöbb időt töltöd. Ezért igyekszem olyan környezetet kialakítani a munkában és a jógában is, hogy azokkal töltsek időt akikkel kölcsönösen hozzáteszünk egymáshoz és együtt tudunk fejlődni.

A keleti harcművészetek és filozófia időről időre megszólít, akár edzések, akár egy könyv formájában. 
Ahogy a gyakorlásban is, a könyvekben, zenében és társasjátékokban szintén a mélységet keresem, az összefüggéseket igyekszem megérteni, ahol ez megvan, hamar elmerülök.

 

D: Honnan szerzel inspirációt?

B.A.: Egyfelől az oktató-és/gyakorlótársakból az Iyengar közösségben, akikkel együtt megyünk az úton nap, mint nap.

Másrészt, az inspirációt már a jóga előtt is olyan spirituális vezetőkből merítettem, akik szinte lehetetlen feladatokat vállaltak és csak a hitük, mély emberségük és önmaguk folyamatos művelése segítette őket. Ilyen Morihei Ueshiba, az Aikido alapítója, aki több világégést is átélt és végig a béke követe maradt; Ahmad Shah Massoud, afgán szabadságharcos, aki egy maroknyi hegyi pásztor élén kilencszer verte vissza a Vörös Hadsereget, és egy permanens polgárháborúban álló országban is humanista tudott maradni; és Guruji Iyengar, aki mélyszegénységből, félművelten és súlyos betegségektől sújtva indult az életben, de a jógába vetett hite mindenen átvezette.

/2017. Szeptember

Gyere és gyakorolj Attilával!

Csütörtök 17:50 – 19:20: Kezdő Iyengar jóga

Csütörtök 19:30 – 21:00: Iyengar jóga (gyakorló óra minden szintnek)

Share This