Portré: Lövey Bálint

Lövey Bálint oktatótársunk július 8-án sikeres ‘Introductory 2.’ szintű gyakorlati vizsgát tett a IV. Magyar Iyengar Jóga Oktatóképzőn, és ezzel hivatalosan is okleveles Iyengar jóga oktató lett. A 3 éves alapképzésről, megéléseiről és céljairól kérdeztük Bálintot.

Fotó: Németh Kriszta, https://www.behance.net/cippo_

D: Hogyan ismerkedtél meg a jógával?

L.B.: Az első Iyengar órám a kétezres évek elején volt. A barátaim vittek el Egerben Csendes Erzsike egyik órájára. Egyedülálló tanítási stílusa és láthatóan óriási tudása hamar megfogott. Egy évig jártam hozzá, aztán a megfelelési kényszerem és a lustaságom erősebbnek bizonyult, abbahagytam. 10 év múlva már Budapesten hiányát éreztem a cselekvésnek, rájöttem, hogy elméletben bizony nem haladok előre. Bevillant, hogy megint jógázni kéne. Azóta gyakorlok.

 

D: Mi vezetett el oda, hogy oktatóvá válj?

L.B.: Nem tudom 🙂 Azért jelentkeztem az oktató képzésre, hogy a saját gyakorlásom szintjén emeljek. Az első év végén páran kíváncsiságból tartottunk egymásnak egy-egy órát. A végén vigyorogva szaladgáltam (aki ismer, tudja, hogy ez mekkora szó:), annyira élveztem, hogy átadom amit tudok. Egyértelmű volt, hogy folytatom a képzést.

 

D: Miért pont az Iyengar irányzatot választottad?

L.B.: A módszer választott, nem én. A logikája, a felépítése, a precizitása és a progresszivitása nagyon közel áll hozzám. Szeretem, ha valamit az értelmemmel is átlátok, az Iyengar metódus pedig segít megérteni a jógának azt a szintjét, ahol éppen tartok. Emellett pedig megadja az értelmezés nélküli tapasztalás lehetőségét is, amikor egy ászana szinte csak történik bennem, a tudatom pedig csak figyel.

 

D: Volt-e mélypont a 3 éves képzés alatt?

L.B.: Persze! Ki is fejtsem? 🙂 Elég sok félelmemmel kellett szembenéznem. Néha ez stresszes volt, de végül mindig kiderült, hogy megérte. Időnként nem baj, ha kicsit tolják az embert a nehézségein át.

 

D: Milyen élmény volt a vizsga?

L.B.: Rég gyakoroltam ilyen koncentráltan és ennyire felszabadultan. Ez nem az a vizsga, amikor meg kell felelnünk, ez a vizsga értünk van. A tanítás vizsga azért már izgalmasabb volt:)

 

D: Mik a további terveid a jógaoktatás kapcsán?

L.B.: Egyértelmű, hogy tanulok és gyakorlok tovább. A rendszeres gyakorlás meghozza az igényt a további gyakorlásra és fejlődésre. Ráadásul a tanítványaim folyamatosan fejlődnek, úgyhogy nekem is haladnom kell, hogy továbbra is tudjak segíteni nekik az útjukon.

 

D: Civilben mivel foglalkozol?

L.B.: Programozó vagyok saját vállalkozás keretében. Egyedül dolgozok, úgyhogy ez amolyan slow one-man show.

 

D: Jut-e időd a jóga és munkád mellett másra? Mivel foglalkozol szívesen?

L.B.: Amatőr szinten fotózok. Kicsit filmre, kicsit középformátumban, nagyrészt digitálisan. Szeretem az öreg objektívek képi világát, van is belőlük pár darab otthon.

D: Honnan szerzel inspirációt?

L.B.: Egyrészt a tanítványaimból. Rengeteget tanulok tőlük, a fejlődésükből, a nehézségeikből, a kitartásukból.

Másrészt a tanáraimból. Elképesztő tudásuk van, öröm őket nézni gyakorlás közben és hálás vagyok, hogy átadják a tudásukat.

Harmadrészt pedig a saját gyakorlásomból. Nagyon sok felfedezni való vár még magamban és ez hajt előre.

D: Namaste, sok-sok felfedezést és gyakorlást kívánunk!


Bálinttal szerda esténként 19:30-tól és vasárnap este 18:30-kor tudtok gyakorolni Iyengar jógát a Darshanban és a péntek esti Szabad gyakorláson is találkozhattok vele.

 

Gyakorolhatsz is Bálinttal

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

RENDSZERES JÓGAÓRÁK BÁLINTTAL

SZERDA 19:30 Kezdő Iyengar jóga
VASÁRNAP 18:30 Iyengar jóga
(az órákra nincs bejelentkezés, csak legyél ott, mikor kezdünk)

Share This