India 2.1 – Szoba kilátással

Hogy kerülünk mi ide?

Még 2015 decemberében, az Iyengar jóga oktatóképzés második tanévében egyhetes, intenzív jóga programon vehettünk részt tanárainkkal az indiai Pune városában. A rendezvény vezető oktatója a legendás jógamester, B. K. S. Iyengar lánya, Geeta Iyengar volt. Az egészen elképesztő tárgyi tudás, csiszolt elme, szellemi frissesség és éber figyelem meggyőzött minket (Geeta Iyengar idén volt 70 éves) és miután hazaértünk, úgy döntöttünk: vissza fogunk még jönni Indiába tanulni, ahogy tehetjük. 

Geeta Iyengar, 2015. Pune, India

Azaz a fő motiváció a látogatásra számunkra nem az ország, hanem a jóga tanulása volt (India rajongók: SORRY).

A hat és fél órás út repülőút Isztambulból Mumbaiba eseménytelen, ha végigalszod – pokol, ha ébren vagy és izgága. Ezúttal szerencsére gyorsan telt, és máris landoltunk a Chatrapati Shivaji Nemzetközi Reptéren Mumbaiban. Itt jött az első lecke a méretbeli különbségekben: a gépről leszállva egy kb. 30 perces séta következett (mivel már számítottunk rá, most kiléptünk, így 20 perc alatt megvolt) mire megérkeztünk a vízum ellenőrzéshez. Aki nem E-vízumot vett igénybe, az itt szomorúan szemlélheti a kb. 12, mintegy 30 méteres sort, ahova beállhat és némi türelmet gyakorolhat. E-vízumot kevesebben váltanak, így az ott kígyózó két sor rövidebb, és gyorsabban át is juthat rajta az áldozat.

A vám a következő akadály: most az történt, hogy a 2-3 gépnyi ember EGY sorba kellett beálljon bőröndökkel, gyerekekkel és táskákkal a kezében és a szeme alatt. Itt előnyben van, aki vidékre/ről járt felsőoktatásba, mert az akkori Volán buszra feljutás/tülekedés/életveszélyes fenyegetések meghallgatása utastársaktól Indiában is hasonlóan működik; csak itt nem 50 ember áll sorba hanem 700. A Volán buszos rutin segített egész gyorsan átjutni, bár Bálint a sor elején még mellettem állt, a végére mintegy 20 emberrel mögöttem (…).

Az egész országnak van egy olyan bája, ami ismerős lehet annak, aki hozzám hasonlóan Rejtő Jenő életművén nőtt fel. Lépten-nyomon olyan helyzetekbe botlik a látogató, ami egyszerre abszurd és rendkívül szórakoztató. Mi Bálinttal problémamentesen eljutottunk Mumbaiból Pune városába (kb. 3,5 óra autóval a sebességkorlátozás miatt): 2 nappal később Dorka és Marci már úgy tette meg ugyanezt az utat, hogy részben a szembe jövő sávban hajtott a joviális sofőr az autópályán, hajnali háromkor.

Van itt egyfajta kettősség, amit máshol nem tapasztaltam. Elképesztő, otthon nyomorúságosnak nevezett körülmények között hihetetlen spirituális mélységek; a mindent belepő mocsok közepén kedvesen mosolygó és integető helybéliek..

 

A lakás, amit kivettünk, egészen kiváló, a házinénink pedig annyira jó fej, hogy bármelyikünk szívesen hazavinné nagymamának. 70 évesen is rendkívül agilis, láthatóan gondolt mindenféle drámára ami bekövetkezhet és igazán segítőkész. A szoba megvan, kilátások rózsásak. Dorka már töltött Indiában hosszabb időt, Marcinak, Bálintnak és nekem ez az első alkalom, hogy 4 héten át egy huzamban Indiában tanulunk. Várakozással teli az első 3 napunk itt, mivel először hétfőn mehetünk gyakorolni.

Ezt a gépjárművet a Szupercsapat is megirigyelné..ízléses és hasznos egyszerre.
Fotó: Lövey Bálint

Első közös programunk a talányos nevű Parvati Hill (Parvati Síva felesége, neve jelentése kb. ‘a hegyekből való’) meglátogatása volt, ez mintegy 1,5 órás sétával járt. A környék, akár egy jól felépített jóga szekvencia, fokozatosan, finom átmenetekkel változott körülöttünk zsibongó bevásárlóutcából forgalmas belvárosi körúttá, majd gyakorlatilag favella jellegű lakóteleppé.

A mi motivációnk a sétára viszont az volt, hogy megnézzük ezt a helyet:

Forrás: https://www.facebook.com/pranajoga

A látkép megtekintése végül nem jött össze, de lépcsőztünk a dombtetőig és megnézhettük a favellát felülnézetből is. A dombtetőn két kis szentély van és tornázó indiaiak. 

A szentélybe cipő nélkül lépnek be a hívek.
Fotó: Lövey Bálint

Nagyon várjuk az első óránkat a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban, amit Iyengar szeretett feleségéről nevezett el. A Mester és Ramamani igen mély, bensőséges kapcsolatban éltek, és Iyengar az asszony korai halála után is hű maradt hozzá, egészen a sírig.  

RAMA, a szeretett feleség.
Forrás: https://iyengaryoga.org.uk/

Ami nagyon tetszik Indiában

  • A közeli barátok itt kézenfogva, vagy egymást átkarolva sétálnak. Valamiért ez nagyon megható nekem.
  • Szinte mindenki mosolyogva fordul felénk, társadalmi státusztól függetlenül.
  • A kisgyerekek elképesztően cukik a színes ruhákban. Fizetés közben a kisboltban alapvető, hogy elrepül a pénztáros feje előtt 3 cm-re egy szandál, mivel a gyerek is ott vagánykodik a boltban. Amíg az árut átvesszük, megtekinthetjük a jelképes fenekelést is. 🙂

IYENGAR JÓGA – A MÚLT ÉS A JELEN

B. K. S. Iyengar öröksége felmérhetetlenül gazdag: miután elhagyta fizikai testét, a metódust lánya, Geeta, és fia, Prashant vezetik. Izgalmas és egyszerre megindító is, hogy ebből a több emberöltőn át összegyűjtött és ápolt tudásból egy picit mi is kaphatunk megőrzésre és továbbadásra..

A legenda (balról jobbra):
B. K. S. Iyengar, Prashant Iyengar, Geeta Iyengar
Fotó: Julia Pedersen – Forrás: https://www.facebook.com/pg/SzkolaJogiSagar

Miről írok?

  • Az írásaimat főleg a jóga ihleti, így ez a téma elég gyakori.
  • Keresem az inspirációt, a mélységet mindenben, amibe fogok.
  • Szeretek kapcsolódni olyanokhoz, akik hozzám hasonló értékek mentén ténykednek.

KI AZ ÍRÓ?

Bencze Attila oktatótársunk a 3 éves képzés zárásaként 2017. július 8-án ‘Introductory 2.’ szintű gyakorlati vizsgát tett a IV. Magyar Iyengar Jóga Oktatóképzőn.

Gyakorolj Attilával:

CSÜTÖRTÖK:

17:50 Iyengar jóga (1-2. szint) – általános gyakorló óra
19:30 Kezdő Iyengar jóga
– Kis létszámú óra, kezdőknek

(az órákra nincs bejelentkezés, csak legyél ott, mikor kezdünk)

NÉZD MEG AZ AKTUÁLIS ÓRARENDET!

Share This