Molnár Móni

Hatha jóga oktató, Női jógaterapeuta

Főiskolás koromban találkoztam a jógával, a modern tánc világából kanyarodtam erre az útra Gálik Éva tanárom vezetésével. A táncban megtapasztal flow élmény, és a légzés áramlásához kapcsolt testtudatos mozgás mind ismerős elemek voltak, mégis egy egészen másfajta tapasztalást jelentett minden jóga gyakorlás. Azonban akkor még nem tudtam, hogy miért. Attól kezdve – hosszabb, rövidebb megszakításokkal – jelen volt a jóga az életemben, kezdetben a hatha jóga majd később a vinyasa flow irányzat. Várandósságaim alatt (2005, 2007) megismerkedtem a kismama jógával is.

2014-ben, egy nagyon intenzív időszak hatására, a multi környezetből kilépve beléptem Indu Arora indiai tanító jógaoktató képzésre, ahol az első mantra zengetése után tudtam, hogy megérkeztem. Az egyéves képzés alatt egy olyan világ tárult fel előttem, ahol a jóga valódi gyökereinek megismerésén túl betekintést kaptam az ayurvéda rendszerébe és a jóga terápiás lehetőségeibe.

A terápiás utat folytatva végeztem el a Himalájai Jóga Tradíció vezető tanárainak kétéves női jógaterapeuta képzését. Mezősi Anna és Kornhoffer Tünde által közvetített tiszta tanítások segítettek rálátni saját belső folyamataimra: megérkeztek a válaszok a miértekre.

2016-ban elvégeztem az Anaya gyermekjóga oktató képzést. Jelenleg az Integratív Pszichoterápiás Egyesület képzésén veszek részt, amit Dr. Daubner Béla vezet.

Olvasd el riportunkat Mónival, hogy még jobban megismerhesd őt:-) !

Hogyan ismerkedtél meg a jógával?
Főiskolás koromban találkoztam a jógával. Abban az időben modern táncot (Limón technika) tanultam Gálik Éva (Géva) táncos-koreográfustól, aki akkor indított jóga foglalkozást is. Természetes volt, hogy kipróbálom. Attól kezdve jelen van az életemben a jóga. Nagyon hálás vagyok Gévának, olyan mély és biztos alapokat adott át a test érzékeléséről, a légzés áramlásáról, a légzésszinkronnal végzett testtudatos mozgásról, ami azóta is meghatározza jóga gyakorlásom és a tanításomat is!

Mi vezetett el oda, hogy oktatóvá válj?
Ez egy összetett folyamat eredménye, sok irányból terelt efelé a Sors. Multikulti környezetben dolgoztam, és bár sok szempontból passzolt a személyiségemhez (legalábbis egy részéhez:) a munka, mégis egy napon azt éreztem, hogy semmi értelme annak, amit csinálok. Felmondtam, de nem tudtam, hogy merre tovább. A munka mellett a magánéletemben is újra kellett gondolnom bizonyos dolgokat. Végül férjem vállsérülése vezetett el a felismeréshez, hogy merre induljak. Ez 2014 tavaszán történt, és ősszel már ott ültem Dr. Indu Arora indiai származású ajurvéda orvos és tanító egyéves hatha jógaoktató képzésén. A képzésen egy olyan világ tárult fel számomra, ahol azonnal éreztem otthon vagyok, megérkeztem, Én vagyok.

Miért pont ezt az irányzatát / válfaját választottad a jógának?
Azt gondolom a Jóga választ, nem pedig mi. “A Tudás energia, és oda áramlik, ahol nyitott szívekre talál”…
Az oktatóképzés után azt éreztem, hogy muszáj folytatnom a tanulást. Pont akkor indult Mezősi Anna és Kornhoffer Tünde – a Himalájai Jóga Tradíció vezető tanárainak – kétéves női jógaterapeuta képzése. Megláttam és jelentkeztem. Nem volt kérdés. A Tradíció tanításai, az ajurvéda iránymutatásai, finomtesti gyakorlatok, és még sok, szavakkal le sem írható élményt és tapasztalást hozott ez a képzés. Egy újabb, zsigeri szinten meghatározó és átalakító mérföldkő. Szeretném azt a sok csodát továbbadni, amit én, nőként a jóga által megtapasztaltam, és folyamatosan tapasztalok –   úgy tűnik az én szívem erre nyitott! Ez egy élethosszig tartó tanulás, folyamatos képzés tanítók, tanítványok, az Élet által.

Volt-e mélypont a képzés alatt?
A jóga önismereti út, mélypontok vannak, testi, mentális, érzelmi szinteken is, sokat lehet belőlük tanulni…

Milyen élmény volt az oktatói képzés/vizsga?
Izgalmas. Igazság szerint élvezet úgy tanulni, hogy a ‘tananyag’ szervesen kapcsolódik nemcsak a saját életemhez, de rajtam keresztül a családom életéhez is. A vizsga visszajelzésként szolgálhat arról, hogy mi ‘érkezett’ már meg, és mi az ami egyenlőre még csak információ szintjén van jelen. Sok puzzle darab akkor állt össze:).

Hogyan változott a gyakorlásod, amióta letetted az oktatói vizsgát?
Nem kötném a vizsgához a változást, folyamatosan alakul. A táncból hozott alapok, a Himalájai Tradíció tanításai, az Iyengar metódus és Trapp Laci instrukciói mind meghatározó elemek a gyakorlásomban. Sokat lassultam. Fontos iránymutatóvá vált, hogy ajurvédikus alkatom igényei szerint és női ciklusommal harmóniában gyakoroljak.  Saját gyakorlásomnak van egy váza, de a megvalósítás mindig más és más, ahogy időm és a körülmények engedik. Figyelem a testem jelzéseit, szeretek aszerint intuitív módon csak ‘áramolni’. A meditáció minden napom része.

Számodra mi a legizgalmasabb a tanításban?
Maga a tanítás folyamata. Nem gondolom, hogy tanítanék. Minden foglalkozásra készülök, aztán létrejön egy tér, amiben benne van részemről a tiszta szándék, és benne van a csoport, vagy egyéni óra esetén a másik fél szándéka. Ez a kétféle szándék/energia találkozik és létrejön valami új, amiből minden résztvevő részesül. Nincs két egyforma óra. Hát nem csodálatos!

Civilben mivel foglalkozol?
Civilben jógikus szemlélettel igyekszem menedzselni a családomat, két kiskamasz lánykánkat ( bőven ad feladatot:)

Jut-e időd a jóga és munkád mellett másra? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?
A jóga szerves része az életemnek, így a szabadidőmnek is. Elég rugalmas időbeosztásban élek, ezért a szabadidő fogalma számomra talán mást jelent. A családdal töltött minőségi idő első helyen áll. Szeretek főzni, olvasni, tartalmas filmet nézni, barátokkal együtt lenni, utazni, felfedezni, egyszerűen szeretek élni. Ugyanakkor fontos számomra az én-idő, a teljes csend, a meditáció ebben segít.

Honnan merítesz inspirációt?
A csendből, a természetből, színekből, illatokból, képekből, tanításokból, fél szavakból, egy tekintetből, az érintésből… a felsorolás végtelen!

Share This