Dr Onozó Emese

Hatha jóga és Aroma Yoga® oktató

Hatha jógát 2012-től gyakorlok rendszeresen, amióta Kádár Zoltán és Papp József a tanítóim. A jóga útja számomra nem testmozgás vagy egyéb gyakorlatozás, hanem az életszemléletem, a mozdulataim, a lélegzetem része.

A különlegesen tiszta illóolajokkal 2015. év elején találkoztam és kidobtam az összes többit, amit korábban használtam.
Kísérleteztem, hogy hogyan alkalmazhatom a jógában az illóolajokat, majd Tracy Griffiths-t (USA, Kalifornia) 2015. szeptemberében megkerestem, hogy megtanuljam tőle az Aroma Yoga® módszerét, amelyben az egyensúlyhoz a jóga és a Polarity Therapy (az öt elem tanán alapuló mozgásforma) technikái mellett az illóolajok erejével juttat és mélyíti el az élményt. Azóta is tőle, valamint Zorka Grigorovtól (Svájc) tanulok.
Nagy álmom vált 2018. szeptemberében valóra, Prágában több mint 100 embernek tartottam Aroma Yoga® workshopot.
Csoportos és egyéni hatha jógát, női jógát, Aroma Yoga® órákat tartok.
Szeretettel várlak óráimon!

Olvasd el Emesével készült riportunkat, hogy még jobban megismerhesd őt:-)!

Hogyan ismerkedtél meg a jógával?
Általános iskolás voltam, amikor a kezembe került az első jógakönyv (Yesudian-Haich), mert már akkor is foglalkoztatott az önismeret. Leginkább a filozófiát szívtam magamba, az ászanákat nem gyakoroltam.

Mi vezetett el oda, hogy oktatóvá válj?
2012-ben egy coaching tanfolyamot végeztem, ahol a feladat a jövőkép felállítása volt. Én a jógát a coachinggal szerettem volna ötvözni. Néhány héttel később már Kádár Zoli és Papp Józsi oktatóképzésén tanultam. Ilyen teremtőereje van a tiszta szándéknak. A tanítók megjelentek. Azóta is Kádár Zolinál tanulok, aki megvalósította azt, amit én a víziómban elképzeltem magamnak.

Miért pont ezt az irányzatát választottad a jógának?
Az intuícióm és a kíváncsiságom vezet az életem minden területén, ezt követi a tudatos tervezés. Több irányt is megtapasztaltam és a belső hangom egyértelműen megmondta, hogy melyik az enyém. A testemben, zsigereimben érzem, hogy mi az és mi nem az. Ennek az elmúlt években különös jelentősége lett.

Volt-e mélypont a képzés alatt?
A pranayama (légzőgyakorlatok) gyakorlás során nagyon sok feldolgozatlan érzelemmel találkoztam, amik teherként nehezedtek rám. Néhány év és a jóga mellett egyéb módszerek, amilyen a bodywork és az illóolajokkal való érzelmi tisztítás, kellettek ahhoz, hogy ma képes legyek leülni, lecsendesedni és szembenézni azzal, ami jön.

Hogyan változott az életed, amióta megismerkedtél a jóga mélyebb tanításaival?
Érettebb lettem.

Számodra mi a legizgalmasabb a tanításban?
Szeretem látni azt, amikor olyan aha-élményben van részük a jógásaimnak, ami nekem szokott lenni. És az is jó, ha csak együtt jógázunk és a végén jobb állapotban, kisimultabban, boldogabban távoznak, mint ahogy jöttek. Ha az életükben is sikerül észrevehető változást elérniük, akkor érzem igazán, hogy tettem valamit, az az igazi segítségnyújtás. Emellett tanár szerettem volna lenni, egyszerűen élvezem, hogy megmutathatok, taníthatok valami újat, értékeset.

Civilben mivel foglalkozol?
Jogász vagyok, a jóga és az illóolajos programok mellett a szakmámban is dolgozom.

Jut-e időd a jóga és munkád mellett másra? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?
Legtöbbet a családommal és Tücsök nevű kutyámmal vagyok. Szeretek magammal lenni, fontos az én idő.

Honnan merítesz inspirációt?
Az életemből, a hétköznapi kis sikereimből. Kreatív vagyok, mindig zsizseg bennem valami tápláló, illatos, izgalmas ötlet. Sokat olvasok, mindig megvan a következő olvasmány, ami tovább lendít.

Sok illóolajos programot tartasz és gyakran említed őket. Hogyan kapcsolod össze a jógával és mire használod őket?
Kádár Zoli javasolta 2015-ben, hogy a Darshanban érzelmi oldás névvel és céllal tartsak jógaórákat, ahol az illóolajokat is használom. Néhány hónapra rá találtam rá az Aroma Yoga® módszerére, ami pontosan így ötvözi a kettőt több, mint 10 éve.
Az illóolajok és a jóga is az önismereti utam részei. Eszközök, amikkel jelentős eredményeket, haladást értem el az életemben. Megtanultam könnyebben, szeretetben élni. Ez a tapasztalat az, amit meg tudok mutatni.

Share This