Gondolataink

határozzák meg a valóságról alkotott képünket. Egy nap leforgása alatt kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, amik így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk.

Képzeld el, hogy mennyire megváltozna az életed, ha a világban jelenlévő olyan nemes dolgokra összpontosítanál mint pl. a szeretet.

A vonzás univerzális törvénye alapján az életünkben olyan dolgokat kapunk amire fókuszálunk. A jóga gyakorlása segíti az összpontosítást. Az összpontosítás pedig lehetővé teszi, hogy uraivá váljunk a gondolatainknak.

Kapcsolatod önmagadhoz

és a külvilághoz az életvezetésed alapja. Ennek szabályait Patandzsali a Jóga Szutrák erkölcsi tanításaiban, a jamákban és nijamákban határozta meg. Ahogyan viszonyulsz önmagadhoz és másokhoz, amit mondasz, gondolsz vagy teszel, az hatással van a környezetedre.

A jóga által fejlesztett belső tudatosságon keresztül megérted, hogy felelősek vagyunk minden tettért az életünkben.

Motivációink lehetővé teszik, hogy folyamatosan tovább lépjünk. Időt fordítva az önmegfigyelésre és az önvizsgálatra megismerhetjük az értelmi és érzelmi reakcióinkat, a mintákat és tendenciákat, amelyek meghatározzák jellemünket.

Azért születtünk, hogy életünk során többet tudjunk meg a saját valóságunkról. Ezt felajánlva egy magasabb igazságnak (Isvara Pranidhana) lehetővé válik, hogy saját bölcsességünkre és belső erőnkre hallgatva irányítsuk életünket.

A légzésünk

a jógikus filozófia tanítása szerint univerzális életenergiát, “pránát” közvetít testünkbe, ami ezt elraktározza – ha többet, egészségesebbnek, erősebbnek, ha kevesebbet fásultnak, betegnek érezzük magunkat. Tudományosan, a légzésünk oxigént visz be és széndioxidot von ki, így egyfajta belső tisztítást végez.

A legtöbb ember a tüdő kapacitásának csak 10%-át használja ki, így meggátolja az életenergia (prána) hatékony felvételét, amit a mély légzés nyújt neki. Légzésünk közvetlen kapcsolatban van az idegrendszerünkkel. Alkalmazva a nyugodt, kontrollált légzést a szimpatikus (aktív) idegi állapotból paraszimpatikus (pihenő és megújuló) idegi állapotba kerülhetünk. A modern élet tele van külső stresszhatással, viszont ha időt fordítunk a mély légzésre való összpontosításra lényegesen csökkenthetjük a feszültséget és visszaszerezhetjük egészségünket.

A testünk

a templomunk, amelyet egész életünkön át kell gondozni. Ez egy élő, lélegző rendszer, amelynek működése, igényei egyénenként változik. Megadva a testünknek amire szüksége van, felhasználva a belső erejét és intelligenciáját, megteremthetjük a tartós egészséget.

Vízfelvétel – a testünk 70-80% vízből áll. Szervezetünk igényli a víz folyamatos pótlását, hogy fenntartsa a megfelelő egészségi állapotot.

Táplálkozás – felelősséget érezni azért, hogy mit eszünk, az első lépés az egészség felé.

Testgyakorlás – kól ismert tény, hogy a mozgás csökkenti a stresszt és egészségesen tartja a testet. Az ászanákban az erőkifejtés szimmetriája a kulcsa annak, hogy a mozdulatot megfelelően végezzünk. A hibás végrehajtás felborítja a test egyensúlyát, ezért a jógafoglalkozásokon a helyes kivitelezésére törekszünk.

A ritmus

a test és a Föld természetes napi ciklusának harmóniájáról szól. Az életben sokféle ciklus van – ciklusok vannak a munkában, az emberi kapcsolatokban, az évszakok változásában és nem utolsó sorban az alvásban.

Alvási szokásaink fontos ciklusok, amelyek befolyásolják napi energiaszintünket. A test este 10 és hajnali 2 óra között fizikailag, 2 és 6 óra között pedig mentálisan regenerálódik az alvás alatt. Ha éjjel 1 órakor fekszel le, elveszíted a fontos pihentető alvási fázist és fizikailag fáradt leszel. A legjobb módja megőrizni a természet ritmusát az, ha 10 órakor lefekszel és a napkeltével ébredsz.

Egyesítve

az eddig felsorolt alapelveket lehetővé válik, hogy önmagadtól, belülről tanulj, fejlődj, érezz és gyógyulj, úgy hogy tartós, valódi változást hozhass létre az életedben.

A jóga nem csupán valamiféle tevékenység. Valójában a jóga egy út az igazsághoz. A valóság megtalálásának ösvénye, amely a valódi önmagadhoz vezet.

Share This