Darshan Logo head7

5 Pillér

1. A gondolatok

Gondolataink határozzák meg a valóságról alkotott képünket. Egy nap leforgása alatt kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk.

Képzeld el, hogy mennyire megváltozna  a hangulatod, ha a világban jelenlévő olyan nemes dolgokra összpontosítanál mint pl. a szeretet, a hála vagy az öröm.

A vonzás univerzális törvénye alapján az életünkben olyan dolgokat kapunk amire fókuszálunk. A jóga gyakorlása segíti az összpontosítást. Az összpontosítás lehetővé teszi, hogy uraivá váljunk a gondolatainknak. A gondolatok feletti uralom pedig segít vágyaink elérésében.

2. Hogyan viszonylusz másokhoz és önmagadhoz?

Amint Patandzsáli Jóga Szutrákban meghatározott erkölcsi tanításokban- a Jamák és Nijamákban- összegezte: kapcsolatod önmagadhoz és a külvilághoz az alapja életvezetésednek. Ahogyan viszonyulsz önmagadhoz és másokhoz, amit mondasz, gondolsz vagy teszel hatással van a környezetedre. Így pl. hogy mennyire vagy igazságos, felelősségteljes, megértő és nagylelkű. A jóga által fejlesztett belső tudatosságon keresztül megérted, hogy felelősek vagyunk minden tettért az életünkben. Így tudsz tanulni a hibáidból és mindezek eredményeként  egy megelégedett emberré válhatsz.

Motivációink lehetővé teszik, hogy folyamatosan tovább lépjünk. Időt fordítva az önmegfigyelésre és az önvizsgálatra megismerhetjük az értelmi és érzelmi reakcióinkat, a mintákat és tendenciákat, amelyek meghatározzák jellemünket.

Azért születtünk, hogy életünk során többet tudjunk meg a saját valóságunkról. Ezt felajánlva egy magasabb igazságnak (Patandzsali Jóga Szútra- Isvara Pranidhana) lehetővé válik, hogy saját bölcsességünkre és belső erőnkre hallgatva irányítsuk életünket.

3. A légzés

A jógikus filozófia azt tanítja, hogy légzésünk univerzális életenergiát "pránát" közvetít testünkbe. Testünk ezt elraktározza -ha többet, egészségesebbnek, erősebbnek, ha kevesebbet fásultnak, betegnek érezzük magunkat. Tudományosan, a légzésünk oxigént szállít, amely táplálja a sejteket, kivonja a széndioxidot és az anyagcsere melléktermékeket,így egyfajta belső tisztítást végez.

A legtöbb ember a tüdő kapacitásának csak 10%-át használja ki, így meggátolja az életenergia (prána) hatékony felvételét, amit a mély légzés nyújt neki. Légzésünk közvetlen kapcsolatban van az idegrendszerünkkel. Alkalmazva a nyugodt, kontrollált légzést a szimpatikus (aktív) idegi állapotból paraszimpatikus (pihenő és megújuló) idegi állapotba kerülhetünk. A modern élet tele van külső stresszhatással. Viszont ha időt fordítunk a mély légzésre való összpontosításra lényegesen csökkenthetjük a feszültséget és visszaszerezhetjük egészségünket.

4. A test

A testünk a templomunk, amelyet egész életünkön át kell gondozni. Ez egy élő, lélegző rendszer, amelynek működése, igényei egyénenként változik. Megadva a testünknek amire szüksége van, felhasználva a belső erejét és intelligenciáját, megteremthetjük a tartós egészséget.

Vízfelvétel - A testünk 70-80% vízből áll. Szervezetünk igényli a víz folyamatos pótlását, hogy fenntartsa a megfelelő egészségi állapotot. A testsúlyunk legalább 3%-ának megfelelő tiszta vizet kellene meginnunk naponta, hogy fenntartsuk a szervezet élettani funkcióit. Tehát egy 80 kg-s embernél ez minimum 2.4 liter naponta. Minden csésze kávé, tea vagy alkohol szárítja a szervezetet, ezért pótolni kellene a veszteséget. A dohányzás, a fizikai munka, az édességek mind-mind megkívánják a fokozott vízbevitelt, hogy a szervezet megfelelő hatékonysággal tudjon dolgozni. A víz olyan a szervezetnek mint az olaj az autónak. Hiánya esetén nehézkesen halad és ha időben nem pótoljuk, elromlik.

Táplálkozás - Felelőséget érezni azért, hogy mit eszünk, az első lépés az egészség felé. Ha folyamatosan nem a megfelelő táplálék kerül a szervezetbe az egészség veszélybe kerül. A modern étrend -amely, telített zsírokkal, cukorral, tartósítókkal, és más szervetlen anyagokkal- felgyorsítják a növekvő egészségügyi problémákat, mint pl. az elhízás, szívinfarktus, cukorbetegség és a rák.

Olyan feldolgozatlan, nyers ételeket válassz, ami természetes környezetében terem, ezek pránában, fontos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Fogyassz szerves táplálékot, próbáld kerülni a permetezett és más toxikus anyagokkal mérgezett ételt, amelyek túlterhelik a vesét.

Testgyakorlás - Jól ismert tény, hogy a mozgás csökkenti a stresszt és egészségesen tartja a testet. Az ászanákban az erőkifejtés szimmetriája a kulcsa annak, hogy a mozdulatot megfelelően végezzünk. A hibás végrehajtás felborítja a test egyensúlyát, ezért a jógafoglalkozásokon a helyes kivitelezésére törekszünk. Célunk a jógával, hogy megerősítsük és tónusba hozzuk a testet, elégessük a súlyfelesleget, fejlesszük a mozgékonyságot és a rugalmasságot.

5. Ritmus

A ritmus a test és a Föld természetes napi ciklusának harmóniájáról szól. Az életben sokféle ciklus van- ciklusok vannak a munkában, az emberi kapcsolatokban, az évszakok változásában és nem utolsó sorban az alvásban. Alvási szokásaink fontos ciklusok, amelyek befolyásolják napi energia szintünket. A test este 10 és hajnali 2 óra között fizikailag, 2 és 6 óra között pedig mentálisan regenerálódik az alvás alatt. Ha éjjel 1 órakor fekszel le elveszíted a fontos pihentető alvási fázist és fizikailag fáradt leszel. A legjobb módja megőrizni a természet ritmusát az, ha 10 órakor lefekszel és a napkeltével ébredsz. Mint az egész univerzum az ember is finom energiából tevődik össze. A jóga az energia szabad áramlásával egy könnyed tudati állapotot és békét hoz a mindennapokba. Ha az energia blokkolva van vagy pang, életünk tele lesz stresszel, tiltakozással, és örökösen elégedetlenek leszünk. Egyesítve az eddig felsorolt alapelveket lehetővé válik, hogy önmagadtól, belülről tanulj, fejlődj, érezz és gyógyulj, úgy hogy tartós, valódi változást hozhass létre az életedben.

A jóga nem csupán valamiféle tevékenység. Valójában a jóga egy út az igazsághoz. A valóság megtalálásának ösvénye, amely a valódi önmagadhoz vezet. Megmutatja, hogy a gondolataidon és cselekedeteiden keresztül hogyan hass az életedre.

Ahogy Lao Tzu mondta: "Egy végtelen utazás is egy egyszerű lépéssel kezdődik."

A döntés a te kezedben van.